Jelena Trivic Biografija

Jelena Trivic Biografija
Jelena Trivic Biografija

Jelena Trivic Biografija:- Jelena Trivić, političarka bosanskohercegovačkih Srba i univerzitetski predavač, rođena u Banjoj Luci 8. avgusta 1983. godine, poslanica je u Narodnoj skupštini Republike Srpske od 7. oktobra 2018. Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Banjoj Luci godine. 2006. kao jedan od najvećih učenika svoje generacije. Magistrirala je 2007. godine na Ekonomskom fakultetu u Bolonji.

Trivić je diplomirala na Ekonomskom fakultetu u rodnom gradu, magistrirala na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Bolonji, a doktorirala na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Sada je vanredni profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci, gdje je zaposlena od 2007. godine. Bila je i gostujući predavač na master studijama na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

Jelenu su u mladosti vršnjaci prepoznali kao talentovanog sportistu, posebno u fudbalu i košarci. Tako da je bila poznata u zajednici po ‘podvođenju lopte’, za šta je držala rekord sa zapanjujuća 234 ravna udarca bez da je lopta dodirnula tlo. Shodno tome, pojavile su se razne sumnje da li ona i dalje drži rekord i zašto je prestala da se bavi košarkom. Daleke, ratom razorene 1993. godine, izbrojali smo 234! Za to je povezana i priča.

Jelena Trivić upisala je postdiplomske studije na Ekonomskom fakultetu u Bolonji, smer Upravljanje ekonomskim razvojem. Dobila je u proseku 29,38 bodova od mogućih 30. Uspešno je odbranila magistarski rad („con lode”) 30. novembra 2007. Dobila je stipendiju Ministarstva inostranih poslova Italije i Ministarstva prosvete i kulture. RS u kategoriji „uspješni studenti koji studiraju u inostranstvu“ za postdiplomske studije.

Započela je rad u banjolučkoj Balkan Investment banci. Od 2007. godine radi kao asistent na banjalučkom Ekonomskom fakultetu. 2014. godine izabrana je u zvanje docenta na Katedri za ekonomske odnose sa inostranstvom. Više puta je, prema ocenama studenata, proglašavana za najboljeg profesora. Učestvovala je na više domaćih i međunarodnih naučnih konferencija i objavila preko trideset naučnih članaka u domaćim i međunarodnim publikacijama.

PDP je Trivić proglasio pobjednicom, ističući da je razlika u njenu korist nepremostiva. Njen protivkandidat Milorad Dodik rekao je da je zapravo “u značajnoj prednosti”, a zatim je slavio trijumf pjevajući “Rumunija” Na osnovu 82 posto obrađenih biračkih mjesta, Centralna izborna komisija BiH jutros je konstatovala da Dodik ima 48,8 odsto glasova a Trivić ima 42,69 odsto.

Iskrene čestitke Jeleni. Emocije funkcionišu, a srećne suze teku same. Sam Gospod je poslat da pomogne ovim bolnim i izmučenim pojedincima. Preživeti od svog poštenog rada postao je ogroman izazov. To je svakodnevno ponižavanje sopstvenog naroda. Nastavite svojim putem, pa će narod znati kako da vam zahvali; neka te Gospod čuva.

Trivić je izabran za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske kao poslanik Partije demokratskog progresa na Opštim izborima Republike Srpske (PDP) 2018. godine. Član je Odbora za finansije i budžet i Odbora za trgovinu i turizam. Zajednički je kandidat PDP-a i Srpske demokratske stranke (SDS) na opštim izborima za predsjednika Republike Srpske 2022. godine.

Izvela je vežbe iz međunarodnih ekonomskih odnosa za studente druge godine i vežbe iz međunarodnih finansija za studente četvrte godine. 2014. godine izabrana je u zvanje docenta. Od tada predaje na Katedri za ekonomske odnose sa inostranstvom. Trivia predaje studente druge godine Ekonomskim odnosima sa inostranstvom, a studentima master studija Integracija i regionalizacija svetske privrede.

Učestvovala je na više regionalnih i međunarodnih naučnih konferencija i objavila preko trideset naučnih članaka u domaćim i međunarodnim časopisima. Tokom školovanja i za svoj naučni rad, dobila je više odličja i priznanja. Doktorsku disertaciju odbranila na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu u novembru 2013. Naslov izveštaja je bio „Novi protekcionizam u uslovima ekonomske krize“.

Fondacija Konrad Adenauer povezuje Jelenu Trivić sa Kristijanom mit. Staa Koarac navodi da je fotografija navodnog sastanka Dodika i Mita postavljena kako bi se skrenula pažnja sa saradnje opozicije sa njemačkim grupama. Međutim, fotografija seže u 2006. godinu, kada je mit bio u BiH u svojstvu federalnog ministra poljoprivrede.

Dakle, može li se Jelena Trivić uporediti sa Pećinom unukom, koja navodno obavlja funkciju za koju je Jelena predložena? Toliko godina života Pećine unuke prohujalo je. Zamislite, bila je i premijerka, a posle poslednjih takozvanih izbora stavljena je na poziciju za koju nije bila kvalifikovana i koju nije zaslužila.

Jelena Trivic Biografija
Jelena Trivic Biografija